Koło przyrodnicze klas czwartych
W drugim półroczu w naszej szkole rozpoczęło pracę Koło przyrodnicze klas czwartych.
Zajęcia odbywają się w piątki o godzinie 14 30 w sali nr 49.
Podczas pierwszego spotkania sprawdzaliśmy zawartość cukrów złożonych (skrobi) w różnych produktach spożywczych. Okazało się, że bułka i … skrobia ziemniaczana mają cukrów najwięcej.Ciemne zabarwienie po zakropleniu jodyną było bardzo widoczne! Dodatkowo sprawdzaliśmy odruch warunkowy naszych ślinianek na widok cytryny. Ślina ciekła na myśl o cierpkim smaku… Wykorzystaliśmy ją zatem by sprawdzić działanie enzymu - amylazy
ślinowej, która rozkłada cukry. Do pierwszej próby badawczej dodaliśmy kleik skrobiowy, ślinę i nazwaliśmy ją „Plutki” Druga, próba kontrolna, miała tylko kleik skrobiowy. Po kilkunastu minutach dodaliśmy do obu próbek jodyny i okazało się, że nasze „Plutki” miały jasne zabarwienie! Próba kontrolna pozostała w kolorze ciemnogranatowym.
Hurra! Nasze enzymy działają!!!!
Na koniec sprawdzaliśmy produkty spożywcze aplikacją „Zdrowe Zakupy” – niestety, mimo deklaracji producentów, że nie dodają cukrów prostych do produktów, po skanowaniu kodów kreskowych okazało się, że to tylko tani chwyt marketingowy…
Uważajcie co jecie!
Ciekawe, co będzie za tydzień?